Párkányok

Milyen párkányt válasszak?

Nyílászárók vásárlásakor, beépítésekor felmerül ez a kérdés. Cégünk szakemberei segítenek megtalálni a legmegfelelőbb megoldást, legyen szó műanyag, alumínium, fa, vagy kő párkányról.

Felmerülő kérdéseivel kapcsolatban állunk rendelkezésére elérhetőségeink bármelyikén.

Egy épület homlokzatának sajátos esztétikumot kölcsönöznek a szépen és pontosan kivitelezett párkányok. Azonban ezen építészeti elemek nem csak a ház kellemes külleméhez járulnak hozzá, de különösen fontos szerkezeti funkciókkal bírnak.

Sok esetben az épülő házon alkalmazott párkányok csupán formai megoldások, gyakorlati hasznuk tulajdonképpen nincsen. Pedig párkányt oda szükséges építtetni, ahol valamilyen szerkezeti változás következik be az épület falán (például lábazatnál vagy nyílászárónál). Ezekben az esetekben ugyanis feltétlenül meg kell oldani a csapadékvíz elvezetését, melyre kiváló megoldást jelentenek a párkányok. A funkció nélkül épített, kizárólag esztétikai célra kialakított párkányok azonban több bajt okozhatnak, mint hasznot.

A párkányokat alapvetően anyaguk és funkciójuk alapján csoportosíthatjuk:

Fa, műanyag, alumínium illetve kő párkány

  • A párkányok anyaga hagyományosan kő, leginkább márvány, gránit és mészkő. Kétség kívül ezek a legellenállóbb és legelegánsabb megoldások, de sajnos a legköltségesebbek is. Emiatt az olcsóbb, de kellemes, rusztikus megjelenést biztosító műkő, kerámia- és tégla párkányok napjainkban népszerűbbek.
  • Modern megoldásnak számítanak a műanyag és fém párkányok. Műanyag ablakhoz leginkább műanyag párkány illik. Ezek az elemek már igen stabilak, nem sárgulnak meg, az UV- sugárzásnak, csapadéknak, hőingadozásnak is ellenállnak. További előnyük még, hogy könnyedén tisztíthatóak és egyszerű beépítésük miatt felújítások, átépítések során is javasolt az alkalmazásuk.
  • Újabban kedvelt, esztétikus megoldás a speciális alumíniumból készült, szinterezett fémpárkány is. Legtöbbször a szintén fém ablakoknál alkalmazzák, kiváló ellenálló képességű, jól tűri a hőingadozást, de még a tüzet is. Könnyen tisztítható és valamivel időtállóbb, int a műanyag párkány.

A párkányoknak – bármilyen anyagból is készülnek – alapvető feladata, hogy a beeső csapadékvizet eltartsa a faltól és elvezesse azt. Emellett ügyelni kell arra is, hogy ne tudjon hőhíd kialakulni, azaz a hőszigetelésnek folytonosnak, hézagmentesnek kell lennie a párkány mögött is. A kész és tégla elemeknél kiemelten fontos, hogy az elmozdulás ellen is biztonságosan és stabilan rögzítsük a párkányt.

Oszd meg másokkal is!